De ce ne simțim mai rău dacă toate statisticile arată că o ducem mai bine?
- Magda Ropotan
- Mar 27
- 2 min read

Dacă analizăm indicatori obiectivi precum speranța de viață, mortalitatea infantilă, PIB-ul sau salariile, vedem o tendință clară de îmbunătățire la nivel global. Cu toate acestea, un paradox devine evident: din ce în ce mai mulți oameni se simt nefericiți, iar statisticile despre depresie și anxietate sunt în creștere. De ce oare?
Un sistem social coeziv, bazat pe rețele de sprijin (familie, prieteni, colegi, vecini), oferă stabilitate emoțională și sprijin psihologic. Dacă vă amintiți de vremurile în care copiii se jucau în fața blocului sub supravegherea întregului cartier, înțelegeți cât de important era acest sentiment de comunitate. Astăzi, astfel de interacțiuni sunt tot mai rare.
Orice sistem de suport impune și anumite limitări. Gândiți-vă la siguranța pe care o simțiți când vă țineți de bara unui autobuz în mișcare. Da, nu vă puteți mișca liber prin autobuz, dar sunteți protejat. Astăzi, libertatea individuală a crescut semnificativ, însă, în lipsa unor rețele de sprijin, această libertate poate genera sentimente de izolare.
Fără un sistem de suport, presiunea resimțită de individ crește. Când nu ai pe cineva cu care să împarți greutățile zilnice, ai senzația că trebuie să porți singur povara întregii lumi. Această stare poate duce la stres cronic, anxietate și depresie.
Deși trăim într-o eră a conectivității digitale, rețelele sociale adaugă o presiune suplimentară prin crearea unei false iluzii de apartenență. Mai mult, ne comparăm constant cu standarde nerealiste, ceea ce amplifică sentimentele de inadecvare și singurătate.
Dacă simțiți că provocările zilnice devin din ce în ce mai mari, va invit să vă luați un moment pentru a evalua rețelele de sprijin din viața voastră. Găsiți 1-2 puncte de sprijin pentru fiecare palier: familie, prieteni, colegi, vecini. Relațiile autentice sunt cel mai puternic antidot împotriva izolării și cel mai bun predictor pentru o viață fericită după studiul de la Harvard prezentat in acest TedTalk https://www.youtube.com/watch?v=8KkKuTCFvzI
Comments